Αφίσα ατομικής έκθεσης

Φωτογραφικό Εργαστήρι

Φωτογραφίας Δρόμου 

 

Το εργαστήρι περιλαμβάνει θεωρητικό μάθημα φωτογραφίας με τη βοήθεια προτζέκτορα, αλλά και πρακτική στο δρόμο σε μια προσπάθεια να καλυφτεί το θέμα στις πολλές διαστάσεις του.

 

Μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν:

 

Υπάρχουν κανόνες σύνθεσης;

Και αν δεν υπάρχουν (όπως υποστηρίζουμε εμείς) πώς αντιμετωπίζουμε τη σύνθεση πού χωρίς αυτήν δεν μιλάμε για καλή φωτογραφία;

Υπάρχουν γενικά κανόνες στη φωτογραφία δρόμου; Τι είναι η φωτογραφία δρόμου;

Ότι τραβάμε στο δρόμο είναι φωτογραφία δρόμου;

Γιατί η Α/Μ φωτογραφία είναι πιο εύκολη και πώς διαχειριζόμαστε το χρώμα στο δρόμο;

Η επεξεργασία χαλάει την αλήθεια της φωτογραφίας;

Πώς η τέχνη χρησιμοποιεί το ψέμα για να μιλήσει για την αλήθεια;

Είναι ντροπή να σκηνοθετήσουμε στο δρόμο;

Γιατί δεν βάζουμε ποτέ τίτλους στις φωτογραφίες δρόμου;

Υπάρχει καλός εξοπλισμός και για ποιον;

Υπάρχουν μέρη, μέρες και ώρες που την ευνοούν;

Γιατί οι φωτογράφοι περπατούν συχνά δυο δυο στο δρόμο;

Πώς φτιάχνουμε προσωπικό ύφος;

Πώς μπορεί η ιστορία τέχνης να μας βοηθήσει στη φωτογραφία δρόμου; Πόσα είδη καλλιτεχνικής (δημιουργικής) φωτογραφίας υπάρχουν;

Πώς πλησιάζουμε τους ανθρώπους;

Είναι ηθικό και νόμιμο να δημοσιεύουμε φωτογραφίες χωρίς άδεια των εικονιζόμενων;

Γιατί κινδυνεύει η φωτογραφία δρόμου από το πολιτικά ορθό;

 

Όλα αυτά θα τα δούμε μέσα από φωτογραφίες διάσημων (και κάποιων εντελώς άσημων) σπουδαίων φωτογράφων δρόμου που η δουλειά τους θα είναι τόσο διαφορετική, όσο διαφορετικοί είμαστε κι εμείς που πρέπει να βρούμε το δικό μας δρόμο. Δεν υπάρχει μία φωτογραφία δρόμου, αλλά πολλές κι εμείς δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε τι αγαπάμε και να δούμε μέσα από παραδείγματα (θέματα, αισθητικές και συνολικούς τρόπους προσέγγισης του είδους)  τι μας ταιριάζει.

 

Πρόγραμμα και πληροφορίες

 

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, 11:30 – 13:30 θεωρητικό μάθημα στο Cinemarian. Εισαγωγή στη φωτογραφία δρόμου, εξοπλισμός, φως, κάδρο-σύνθεση, είδη φωτογραφίας δρόμου, τρόποι προσέγγισης ανθρώπων στο δρόμο.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου, 11:30 – 13:30 πρακτική εξάσκηση στο δρόμο (στο κέντρο της Αθήνας, κοντά σε μετρό). Θα δούμε πώς να είμαστε γρήγοροι κι αποτελεσματικοί. Πώς πλησιάζουμε τους ανθρώπους και τι ψάχνουμε στο δρόμο. Θέμα, φως, σύνθεση, αποφασιστική στιγμή.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:30 – 13:30 συνάντηση στο Cinemarian. Κριτική των φωτογραφιών που βγάλαμε παρέα, επιμέλεια, τρόποι επεξεργασίας ανάλογα τη φωτογραφία, εξατομικευμένες προτάσεις για να συνεχίσει ο κάθε φωτογράφος την εξέλιξή του.

 

3 δίωρες συναντήσεις. Συνολικά 6 ώρες.

Κόστος 70 ευρώ. Πληρώνεται στην πρώτη συνάντηση.

Κράτηση θέσης: Στέλνουμε μήνυμα στο akatsikoudis@yahoo.com  Στο θέμα γράφουμε Εργαστήρι Φωτογραφίας Δρόμου και στο μήνυμα πλήρες όνομα και κινητό τηλέφωνο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Επιπλέον πληροφορίες

 

Δεν απαιτούνται προηγούμενες φωτογραφικές γνώσεις γιατί στο δρόμο δεν παίζουμε με τα πλήκτρα της φωτογραφικής μηχανής, αλλά με το κάδρο και τη σύνθεση που θα εξηγηθούν με παραδείγματα και πρακτικά. Δεν απαιτείται συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή. Ο εισηγητής τα τελευταία χρόνια κάνει φωτογραφία δρόμου με κινητό τηλέφωνο.

 

Μετά το τέλος του εργαστηρίου θα σταλεί στους συμμετέχοντες πλούσιο υλικό μέσω email (φωτογραφίες, άρθρα, βίντεο). Οι καλύτερες φωτογραφίες τους θα δημοσιευθούν στις διάφορες σελίδες μας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν κάποιες φορές να δείξουν φωτογραφίες τους στο τμήμα προχωρημένων μας και να ακούσουν κριτική.