Αφίσα ατομικής έκθεσης

Εκδρομή με τη Φωτογραφική Ομάδα  ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Μονή Δαφνίου - Ελευσίνα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Δίπλα στην πόλη μας μέρη με ομορφιά, ιστορία κι εκπλήξεις! Η Ελευσίνα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023!

 

Πρόγραμμα

 

Θα βρεθούμε στις 8:15 το πρωί, για να ξεκινήσουμε στις 8:30 στην έξοδο του Μετρό ΦΙΞ (οδός Καλλιρόης).

 

Η πρώτη μας στάση θα είναι στη Μονή Δαφνίου (βλ. παρακάτω για σχετικές πληροφορίες).

 

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας και θυμίζουμε ότι την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα (δηλαδή όταν πάμε) η είσοδος είναι δωρεάν! Μαζί μας θα έχουμε το φωτογράφο και ξεναγό Γιώργο Γκιζάρη που αφιλοκερδώς θα μας κάνει δίωρη ξενάγηση!

 

Ύστερα  θα περπατήσουμε και θα φωτογραφίσουμε όλα τα ενδιαφέροντα μέρη της πόλης (και είναι αρκετά) με τη βοήθεια φίλων φωτογράφων της περιοχής.

 

Το μεσημέρι θα κάτσουμε κάπου για φαγητό και συζήτηση. Στις 5:00 μ.μ. θα επισκεφτούμε την έκθεση φωτογραφίας: “Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης” από τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας. Πληροφορίες για την έκθεση εδώ!

 

Γύρω στις 6:30 μ.μ. θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

 

Κρατήσεις θέσεων

Η κράτηση θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του κόστους  της εκδρομής που είναι 12 ευρώ (στο Cinemarian, Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος, 300 μέτρα από το μετρό ΦΙΞ, χάρτης, τις ημέρες:  Δευτέρες 6 μ.μ. ως 10 μ.μ. και Τρίτες 7:30 μ.μ. ως 10 μ.μ. (παρακαλούμε να έχετε το ακριβές ποσό).

ή με κατάθεση στο λογαριασμό:  GR090 17190 2000 6902 1332 13495  Τράπεζα Πειραιώς, Φόρτης Γιώργος (πρώτα παίρνετε τηλ.  στο 6978545812 ή στέλνετε email , σε αυτό που ακολουθεί, για να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχουν κενές θέσεις και μετά κάνετε την κατάθεση και στέλνετε μήνυμα στο email    kstabanis@hotmail.com   γράφοντας ότι πρόκειται για την εκδρομή και το επίθετό σας που φαίνεται στην κατάθεση –  όλα τα έξοδα κατάθεσης επιβαρύνουν τον καταθέτη – μεγάλη προσοχή παρακαλούμε σε αυτό το θέμα όταν κάνετε την ηλεκτρονική κατάθεση!). Προτείνουμε να βρείτε κάποιον που να έχει λογαριασμό στην τράπεζα αυτή για να μην έχετε έξοδα!

Για επικοινωνία:  kstabanis@hotmail.com  ή στο 6978545812,  Κώστας Σταμπάνης

 Προσοχή!

Το πρόγραμμά μας αφορά όσους έλθουν μαζί μας με πούλμαν. Η Ελευσίνα είναι κοντά, αλλά αν οι φίλοι μας πάρουν τα αυτοκίνητά τους δεν θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για να βγουν τα έξοδα του πούλμαν, οπότε και θα ακυρώσουμε την εκδρομή. Τέτοιες εκδρομές τις διοργανώνουμε για την επικοινωνία και το μοίρασμα. Μόνοι μας έχουμε πάει έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι!

Δεν είμαστε ταξιδιωτικό πρακτορείο, αλλά φωτογραφική ομάδα! Μπορεί να ακολουθήσει τις εκδρομές μας όμως όποιος θέλει, γνωρίζοντας ότι μας αρέσει να περπατάμε και ο άσχημος καιρός μας κάνει να χαμογελάμε (τα σύννεφα είναι η χαρά του φωτογράφου, λέει ο δάσκαλος!).

Να θυμίσουμε ότι στα τουριστικά λεωφορεία η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

 

 

Προτείνουμε πάντα: παπούτσια για περπάτημα (αθλητικά, να μην γλιστρούν), ντύσιμο ανάλογο των καιρικών συνθηκών, νερό, καπέλο και μεγάλο χαμόγελο!

Ετοιμάζουμε έκθεση με φωτογραφίες από τις εκδρομές μας και θα συμμετέχουν όσοι φίλοι και φίλες επιθυμούν! Σύντομα περισσότερα.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες

Μονή Δαφνίου

Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, έχει κτιστεί η βυζαντινή Μονή Δαφνίου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν και το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα.

 

Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο, με δύο πύλες εισόδου στην ανατολική και τη δυτική του πλευρά. Οι τέσσερις πλευρές έχουν μήκος περί τα 98 μέτρα η κάθε μία και πάχος περίπου 1 μέτρο. Από το 1990 η Μονή Δαφνίου συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

 

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

 

Το Ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από πιο σημαντικά αρχαία λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Σε αυτό λατρευόταν η Δήμητρα, θεά της φύσης, της γεωργίας και της αγροτικής ζωής, μαζί με την Κόρη της, την Περσεφόνη.

Η σύνδεση της Ελευσίνας με τις δυο θεές οφείλεται στον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και την αναζήτησή της από τη μητέρα της. Ο μύθος αυτός, χιλιοειπωμένος από ραψωδούς και δραματουργούς, αποτέλεσε έναν από τους πιο αγαπημένους του αρχαίου κόσμου και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες σε διάφορες εποχές.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια: Την άνοιξη, τον μήνα Μάρτιο, τον αρχαίο μήνα Ανθεστηριώνα, γινόταν στην Αθήνα η προκαταρκτική μύηση που περιλάμβανε καθαρμό στον Ιλισό ποταμό. Πρόκειται για τα Μικρά, όπως τα έλεγαν, τα εν Άγραις Μυστήρια. Τον Σεπτέμβριο, τον αρχαίο μήνα Βοηδρομιώνα, γίνονταν τα Μεγάλα Μυστήρια που διαρκούσαν εννέα ημέρες, σε ανάμνηση της περιπλάνησης της θεάς Δήμητρας για την αναζήτηση της κόρης της, Περσεφόνης

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

 

Η Ελευσίνα

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη που χαίρεσαι να την περπατάς. Έχει φωτογραφικό ενδιαφέρον, να αναφέρουμε για παράδειγμα το λιμάνι της, το γραφικό πεζόδρομο της Νικολαϊδου, το Πάρκο Ναυταθλητικού Ομίλου και το εντυπωσιακό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο Κρόνος.

 

Πληροφορίες για το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 και περισσότερες εκδηλώσεις μας:

https://diafragma26.gr/