Αφίσα ατομικής έκθεσης

ΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΛΗ

Αν μιλάμε για εφαρμοσμένη φωτογραφία η απάντηση είναι εύκολη: Καλή φωτογραφία είναι αυτή που ικανοποιεί το σκοπό της και τον πελάτη της. Αν όμως αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική φωτογραφία, στην φωτογραφία ως τέχνη, τότε έχουμε τη δυσκολία που αφορά όλα τα είδη τέχνης. Είναι εύκολο να ορίσουμε το κακό και δύσκολο να μιλήσουμε για το αριστούργημα, ειδικά στη μεταμοντέρνα εποχή μας όπου όλα επιτρέπονται (τέχνες, μέσα, αισθητικές).

Εξάλλου ένα έργο τέχνης δεν στέκεται εύκολα μόνο του (πολύ περισσότερο στην τέχνη της φωτογραφίας), αλλά αλληλεπιδρά μαζί με τα υπόλοιπα του ίδιου καλλιτέχνη  και παίρνει αξία από το χώρο και χρόνο δημιουργίας του. Σίγουρα μετράει η πρωτοτυπία, στο θέμα ή στη φόρμα,  αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το ύφος του καλλιτέχνη που δεν μπορεί τελικά να διαχωριστεί από το περιεχόμενο.

Πολλοί θεωρητικοί μιλούν για την αλήθεια του δημιουργού, την αυθεντικότητα του έργου του, αλλά αυτό είναι δύσκολο να οριστεί. Αν υπήρχαν οδηγίες για ένα καλό έργο τέχνης, τότε δεν θα ήταν τέχνη. Αν μπορούσαμε  με λέξεις να εκφράσουμε την “αλήθεια” μιας φωτογραφίας τότε δεν θα χρειαζόταν η φωτογραφία. Είναι πολλοί οι δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόλογη τέχνη, αλλά δεν υπάρχουν συνταγές κι εύκολες λύσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Φωτολόγιο