Αφίσα ατομικής έκθεσης

Πώς παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας

Λίγες οδηγίες για να βοηθήσουμε τις φίλες και φίλους φωτογράφους που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς

Πρώτα απ΄ όλα:  Διάβασε προσεκτικά τους όρους. Τουλάχιστον δυο φορές πριν επιλέξεις φωτογραφίες κι άλλη μία λίγο πριν τις στείλεις

1) Συνηθισμένα λάθη όσον αφορά στους όρους:

α) Εκτός θέματος. Αν το θέμα είναι τα «Σύννεφα» και εσύ έχεις γεμάτη τη φωτογραφία με κάτι άλλο και λίγα σύννεφα να φαίνονται εκεί ψηλά, δεν είσαι μέσα στο θέμα. Αν το θέμα είναι «Χρώμα» δεν πρέπει απλά να στείλεις μια έγχρωμη εικόνα. Σε αυτό το διαγωνισμό  για παράδειγμα το πρώτο που πρέπει να δει ο κριτής είναι το χρώμα και ύστερα το θέμα (οτιδήποτε απεικονίζεται). Σημαντικό εδώ είναι η σύνθεση. Η σύνθεση οδηγεί το μάτι μας στο θέμα (κι όχι δεν υπάρχουν κανόνες σύνθεσης – για τέχνη μιλάμε κι όχι για οδηγίες πώς να φτιάξεις κέικ). Ξαναδές τι θέλεις να στείλεις. Πού οδηγείται το μάτι; Ποιο τίτλο θα έδινες αυθόρμητα στη φωτογραφία; Γιατί την έχεις ονομάσει «Γέρος στο βουνό» και νομίζεις ότι ταιριάζει με το θέμα «Σύννεφα»;

β) Λάθος διαστάσεις. Για πρακτικούς λόγους ο κάθε διοργανωτής και σύμφωνα με τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν δίνει κάποιες οδηγίες. Αν δεν τις τηρήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα σβήσει τη φωτογραφία πριν την δει. Δείξε σεβασμό στο χρόνο του για να δείξει κι εκείνος στο δικό σου.

γ) Συμπληρωματικά στοιχεία που δεν έγραψες. Από την ονομασία των φωτογραφιών που πρέπει να γίνει όπως το ζητάει, μέχρι το σύντομο βιογραφικό και αν θέλει κάποια επεξήγηση και ίσως τίτλο. Δεν θέλεις τίτλο; Γράφεις «Άτιτλο 1», «Άτιτλο 2» κλπ. Δεν θέλεις επεξήγηση; Γράψε κάτι μικρό που να μην επεμβαίνει στον τρόπο πρόσληψης της εικόνας, κάτι γενικό. (Εδώ είναι για μένα λάθος πολλών διοργανωτών να ζητούν λόγια δίπλα σε μια εικόνα – με εξαίρεση αν μιλάμε για εννοιολογική τέχνη – αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

δ) Τρόπος αποστολής. Δεν μπορεί ο διοργανωτής να δεχθεί παρά μονάχα με τον τρόπο που ζήτησε και έδωσε και σχετικές οδηγίες. Η μάνα του η ίδια να του στείλει φωτογραφία με λάθος τρόπο, υπάρχει πιθανότητα να μην την δει ποτέ ή να ξεχάσει να την βάλει στο φάκελο που θα στείλει στους κριτές.  Οι συμμετοχές σε ένα διαγωνισμό μπορούν να είναι μερικές εκατοντάδες.

2) Άλλα λάθη:

α) Να έχoυν πρόχειρο όνομα οι φωτογραφίες σου π.χ.  86809156_663404281066929_6303122484090634240_n (αυτό το έκανα copy/paste από φωτογραφία που στάλθηκε σε διαγωνισμό που οργάνωσα). Δεν είναι επαγγελματικό, δεν δείχνει σοβαρότητα.

Επίσης δεν πρέπει στο όνομα να φαίνεται τι έκανε ο φωτογράφος, πώς την επεξεργάστηκε (π.χ. HDR edit 234 ).  Επίσης αν δεν ζητούν τίτλο, καλύτερα να μη βάλουμε. Μη λέμε στους άλλους πώς θέλουμε να διαβάσουν τις εικόνες μας και ειδικά όχι σε ποιητικούς και βαθυστόχαστους τίτλους. Δείχνεις ένα παιδάκι να παίζει στον κήπο και γράφεις «Αθωότητα»; Γιατί;

β) Το HDR. Όχι, δεν στέλνουμε τέτοιες φωτογραφίες σε διαγωνισμούς (συνήθως μάλιστα το γράφουν στους όρους τους).

γ) Ο μερικός επιχρωματισμός (color splash). Δεν θα δείτε σοβαρό φωτογράφο να κάνει τέτοια πράγματα. Ψάξτε το!

δ) Σέπια (sepia). Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις εδώ, αλλά στην ουσία έχουμε μόνο δυο επιλογές όσο αφορά το χρώμα: έγχρωμη και Α/Μ .

ε) Υπερβολική επεξεργασία. Κι εδώ υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις, αλλά μια φωτογραφία δεν την φτιάχνει η επεξεργασία, την βελτιώνει όπου κι όσο μπορεί. Το ψεύτικο κόκκινο και μαύρο προδίδει αρχάριο στη φωτογραφία.

δ) Καθόλου επεξεργασία. Γιατί; Όσο πιο καλή φωτογραφική έχεις τόσο πιο ουδέτερα τραβάει. Από τη στιγμή που τράβηξες μια φωτογραφία (με όποιο μέσο) έχεις κάνει ήδη μια επεξεργασία. Ολοκλήρωσέ την στον υπολογιστή με τρόπο που ταιριάζει με το θέμα και το φως. Και μην ξεχνάς να ισιώνεις τον ορίζοντα (ή να τον στραβώνεις τόσο όσο να φαίνεται ότι το ήθελες).

ε) Λογότυπο (logo) πάνω στις φωτογραφίες.

στ) Να έχουμε συμφωνήσει (χωρίς να το θέλουμε) με όρους που μας ζητούν παραχώρηση των δικαιωμάτων της φωτογραφίας. Δεν είναι  νομίζω ωραίο να μην ξέρεις πότε και σε τι είδους διαφήμιση θα χρησιμοποιήσει ο διοργανωτής (ή οι εταιρίες που συνεργάζεται) τη φωτογραφία σου. Διάβαζε προσεκτικά τους όρους για πολλούς και διάφορους λόγους. Ειδικά αν δεν γνωρίζεις για την αξιοπιστία του διοργανωτή.

Λάθη που κάνουν οι διοργανωτές:

1) Να ζητούν τίτλους και επεξηγήσεις. Ακόμη και το βιογραφικό του συμμετέχοντα – όλα αυτά είναι άσχετα με τη φωτογραφία που βλέπουν (εκτός αν μιλάμε για ταξιδιωτική, ρεπορτάζ ή σύγχρονη τέχνη).

2) Να μη στέλνουν επιβεβαίωση ότι έλαβαν τη συμμετοχή.

3) Να μη φαίνεται καθαρά τι θα πληρώσει, πότε και πώς ο συμμετέχοντας. Είναι δωρεάν η συμμετοχή; Είναι όμως και η έκθεση, αν επιλεχθεί η φωτογραφία;

4) Να έχουν τρεις ή περισσότερες σελίδες με τους όρους συμμετοχής. Επειδή γνωρίζουμε ένα δικηγόρο και ξέρουμε ότι υπάρχουν και χαζοί εκεί έξω, δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τον κάθε σοβαρό φωτογράφο. Όταν μου στέλνουν τόσο μεγάλο δελτίο τύπου που αφορά διαγωνισμό  δεν ξέρω τι να το κάνω (δυσκολεύομαι να το διαβάσω, να το αναδημοσιεύσω και να το προωθήσω σε φίλους και μαθητές).

5) Να στέλνουν φωτογραφίες σε ΜΜΕ ή να τις αναρτούν σε σελίδες χωρίς να φαίνεται το όνομα του φωτογράφου. Ακόμη κι αν γίνει άθελά τους αυτό, πρέπει μόλις το διαπιστώσουν να ζητήσουν από το μέσο να βάλει το όνομα ή να σβήσει τη φωτογραφία από τη σελίδα του.

Επίλογος:

Δεν αναφέρθηκα σε υποκειμενικά κριτήρια, γιατί δεν υπάρχει εδώ κάτι να πούμε. Αν δεν μας αρέσει ένας διαγωνισμός, απλά δεν παίρνουμε μέρος. Το σημαντικό δεν είναι τόσο ο διαγωνισμός (λίγοι έγιναν γνωστοί από αυτούς) όσο η διαδικασία. Παροτρύνω τους μαθητές και φίλους να παίρνουν μέρος (και όταν έχω χρόνο στέλνω κι εγώ συμμετοχή) γιατί τους δίνει την ευκαιρία να δουν κριτικά τη δουλειά τους. Ψάχνουν τους φακέλους τους ή σκέφτονται μια νέα ιδέα να τραβήξουν, επεξεργάζονται φωτογραφίες τους, βρίσκουν αφορμή να δουν κριτικά τη δουλειά τους και όσο έχουν χρόνο να την ταξινομήσουν και γενικά αυτό τελικά μας ενδιαφέρει περισσότερο:  η διαδικασία έρευνας και αυτοαξιολόγησης.

Οι φωτογραφίες, που συνοδεύουν το άρθρο έχουν διακριθεί στο διαγωνισμό φωτογραφίας «ΓΩΝΙΑ ΛΗΨΗΣ» που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 κάθε δυο μήνες με άλλο θέμα (φαίνεται το θέμα σε κάθε φωτογραφία;).

Πληροφορίες για το διαγωνισμό: diafragma26.gr