Αφίσα ατομικής έκθεσης

 

Παρουσίαση βιβλίου

 

David BordwellKristin Thompson, Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου

Το βιβλίο που όποιος αγαπάει τον κινηματογράφο πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του.

 

Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί για φοιτητές κινηματογραφικών σπουδών, σκηνοθέτες, αλλά φυσικά και για όποιον αγαπάει τον κινηματογράφο και θέλει να καταλάβει τις ιδαιτερότητες της τέχνης αυτής κι από πού πηγάζει η δύναμή της. Φυσικά δεν είναι όλες οι ταινίες τέχνη, όπως δεν είναι όλες οι φωτογραφίες ή οι ζωγραφιές που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Στις 556 σελίδες του καλύπτονται όλα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει για την τέχνη του κινηματογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τρόπους κινηματογραφικής παραγωγής, τύποι κινηματογραφικών ταινιών, ο αφηγηματικός κινηματογράφος, αλλά και τα διάφορα μη αφηγηματικά του είδη (ρητορικές ταινίες, κατηγορικές, αφηρημένες και συνειρμικές), το κινηματογραφικό ύφος και πώς διαμορφώνεται αυτό ειδικά μέσα από την σκηνοθεσία, τον ήχο και το μοντάζ κ.ά.

Η σπουδαιότητα αυτού του βιβλίου είναι ότι καλύπτει με σφαιρικό τρόπο το θέμα του και μάλιστα με παραδείγματα κι αναλύσεις. Έχει ξεχωριστό κεφάλαιο όπου αναλύει σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου για να εξηγήσει πώς όλα τα συστατικά του κινηματογράφου μπαίνουν μαζί για να δημιουργηθεί η ξεχωριστή αυτή τέχνη.

Μερικές από τις ταινίες που εξετάζονται: Πολίτης Κέιν, το ντοκιμαντέρ ΧΙ Ολυμπιάδα, Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων, Με κομμένη την ανάσα, Ταξίδι στο Τόκιο, Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, Οργισμένο Είδωλο κ.ά.

Το βιβλίο κλείνει με μια σύντομη ιστορία του κινηματογράφου, η οποία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τα είδη του και τις μορφές που έχει πάρει σε διάφορες εποχές και χώρες, ένα γλωσσάρι που εξηγεί σημαντικές κινηματογραφικές ορολογίες, ένα σχετικό ελληνοαγγλικό λεξικό των βασικών όρων και μια πλούσια βιβλιογραφία – η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε κεφάλαιο.

Υπάρχουν πολλά βιβλία για τον κινηματογράφο κι όλα αυτά τα στοιχεία θα τα βρει κανείς μέσα σ΄ αυτά. Όμως σε κανένα όλα μαζί και όχι τόσο ωραία γραμμένα. Υπάρχει πολλή δουλειά πίσω από αυτό το βιβλίο, γνώση, πάθος και συγγραφικό ταλέντο. Είναι ένα βιβλίο που θα το πρότεινα και σε γνώστες του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς, θεωρητικούς κ.ά.) γιατί ακόμη κι αν γνωρίζεις αυτά που γράφει ένα τέτοιο βιβλίο, όταν τα βρίσκεις όλα συγκεντρωμένα και με ωραίο τρόπο διατυπωμένα, συμπληρώνεις κενά και παίρνεις θεωρητικά, άρα και πρακτικά εργαλεία για τη δουλειά σου. Ο κινηματογράφος σαν τέχνη είναι για διανοούμενους. Πρώτα σκέφτεσαι, πολύ και για τα πάντα, και μετά κάνεις ταινίες.

 

Ανδρέας Κατσικούδης, σκηνοθέτης, φωτογράφος, συγγραφέας

 

Στοιχεία έκδοσης:

David Bordwell – Kristin Thompson, Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου, ΜΙΕΤ, 2011, μετάφραση: Κατερίνα Κοκκινίδη

Αρχική έκδοση: Film Art: An Introduction, 1979 (τώρα βρίσκεται στη 12η έκδοσή του στα αγγλικά).

Στα ελληνικά φαίνεται εξαντλημένο, υπάρχει όμως σε όλες τις σοβαρές βιβλιοθήκες και μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο στα αγγλικά.

 

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Φωτολόγιο το Φεβρουάριο του 2024.

Παρουσιάσεις μου για άλλα βιβλία υπάρχουν εδώ!